La biblioteca de l’EOI com agent dinamitzador cultural de l’escola

➡️PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “DICCIONARI DER ARANÉS”

El 28 de gener de 2020 a les 18h del vespre l’EOI de Lleida va acollir l’acte de presentació del Diccionari der Aranés. Una publicació cabdal per la llengua aranesa que conté les 12.000 paraules més utilitzades pels parlants de l’aranès i promoguda per l’Institut d’Estudis Aranesi (IEA)i l’Acadèmia aranesa dera lengua occitana.

L’acte es va fer íntegrament en aranès i va comptar amb una gran afluència de públic als qui es va obsequiar amb un exemplar del nou diccionari.
Els alumnes del departament de català de l’EOI van participar activament en l’acte de presentació del diccionari.

Imatges de l’acte de presentació del Diccionari der Aranés del passat 28 de gener de 2020.

➡️ACTE D´INAUGURACIÓ DE LA SECCIÓ D´OCCITÀ-ARANÉS A LA BIBLIOTECA

Després de l’acte de presentació del llibre va tenir lloc la inauguració de la nova secció d’occità-aranès a la biblioteca de l’EOI de Lleida on els alumnes de l’escola podran consultar totes les publicacions de l’IEA. La inauguració de la secció va anar a càrrec del Sr. Jusèp Loís Socasau, president de l’Institut d’Estudis Aranesi (IEA)i l’Acadèmia aranesa dera lengua occitana.

Imatges de l’acte d’inauguració a la biblioteca.

➡️EXPOSICIÓ “ARANÉS, ER OCCITAN DE CATALONHA”

Per acompanyar l’acte de presentació del diccionari, durant tot el mes de gener els alumnes de  l’EOI van poder gaudir de l’exposició itinerant “Aranés, er Occitan de Catalonha” al vestíbul de l’escola, que explicava de manera didàctica les principals característiques històriques, geogràfiques , culturals i humanes de la variant lingüística de l’occità que es parla a l’Aran.

Aquesta exposició ha estat produïda per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat amb la col·laboració del Conselh Generau  d’Aran. L’objetiu de l’exposició era donar a conèixer l’aranès, com a fet lingüístic occità propi i específic de l’Aran. Estava formada per 12 blocs de contingut que s’acompanyaven d’un conjunt de làmines de lèxic divulgatives amb les paraules i expressions més habituals per qui vulgui començar a practicar l’aranès.

Imatges de l’exposició Aranés, er Occitan de Catalonha.

L’exposició del hall va despertar molt interès i curiositat entre els alumnes i professors de tots els departaments de l’EOI. I, també, la van visitar els alumnes de primer i segon de batxillerat de l’INS Josep Lladonosa que durant el matí fan classes a l’edifici de l’EOI.

Actualment el departament de cultura ha compartit amb tota la ciutadania la versió en línia de l’exposició Aranés, er Occitan de Catalonha. Accés per visitar l’exposició virtualment:

https://llengua.gencat.cat/ca/occita/exposicio-aranes-occita/format-lona/continguts/

➡️APLICACIÓ CURRICULAR DE LA NOVA SECCIÓ A LES AULES DE L´EOI

Arran de la inauguració de secció d’occità-aranès de la biblioteca de l’EOI i la presentació del Diccionari der aranés de l’Institut d’Estudis Aranesos, des del Departament de Català es van organitzar diverses accions per fomentar el coneixement de la realitat lingüística aranesa entre l’alumnat dels nivells superiors de català.

Els grups de C1 i C2 van visitar l’exposició sobre l’aranès instal·lada al vestíbul i van assistir també a l’acte de l’IEA, al torn de preguntes del qual hi va haver alguna intervenció força pertinent per part d’alumnes de C2 de català. 

No debades, abans i després de l’acte, es va tractar a classe la situació sociolingüística de la Vall d’Aran i de la llengua occitana en general. A l’aula també es va informar els alumnes dels cursos i títols disponibles d’aranès i del seu valor, tant cívic (atès que la llengua occitana és cooficial a tot Catalunya) com curricular (ja que consegüentment puntua com a mèrit en els processos d’accés i promoció a l’Administració de Catalunya, que són una de les principals motivacions acadèmiques dels alumnes de català, especialment a C2). 

I justament amb els alumnes de C2 es va fer, encara, una activitat addicional de mediació escrita sobre l’aranès, que va servir per a treballar el llenguatge periodístic: se’ls va proposar com a tasca final de la unitat redactar una nota de premsa sobre l’exposició, el diccionari i l’acte de presentació, que inclogués també informació general sobre l’aranès. Val a dir que els alumnes van mostrar en tot moment força interès pel tema, cosa que es va reflectir en la qualitat i el grau d’elaboració dels textos que van escriure.

A nivell pedagògic podem assegurar que l’acte de presentació del Diccionari der aranés i l’exposició Aranés, er Occitan de Catalonha van tenir molt èxit sobretot entre els alumnes de català. Però també va despertar la curiositat per l’idioma entre la resta d’alumnes i professors d’altres departaments de l’EOI, ja que la presentació del diccionari es va fer íntegrament en aranès i també s’havia fet difusió de les activitats entre l’alumnat a les classes.

Els fulletons informatius estaven en francès, anglès, català i aranès.

➡️NOTÍCIES DE LES ACTIVITATS PUBLICADES EN PREMSA

La premsa local de Lleida va publicar la notícia sobre l’acte de presentació del Diccionari d’Aranès i la inauguració de la nova secció d’aranès a la biblioteca de l’EOI al diari Segre i a La Manyana. A més a més, també es van difondre les dues activitats en diferents programes de la cadena de televisió local LleidaTV.

Imatges de les notícies publicades en premsa.

➡️PROCÉS TÈCNIC PER CREAR LA SECCIÓ D´OCCITÀ-ARANÈS A LA BIBLIOTECA

  • Adquisició de més de 30 documents d’aranès i occità gràcies a la fantàstica donació de l’Institut d’Estudis Aranesi (IEA)i l’Acadèmia aranesa dera lengua occitana.
  • Procés de catalogació dels nous documents al programa ePergam.
Imatges procedents del mòdul de catalogació de l’aplicatiu Epergam.
  • Procés físic de catalogació dels documents de la secció d’occità-aranès.
  • Creació d’una guia de lectura pròpia de la Secció d’occità-aranès dins la web de consulta del catàleg de la biblioteca de l’EOI.
Imatges de l’entorn de consulta de l’aplicatiu Epergam.
  • La setmana anterior al 28 de gener de 2020, dia de la presentació del diccionari i inauguració de la secció de la biblioteca, es va decorar la porta de vidre de la biblioteca amb targetes de colors per donar visibilitat i publicitar els actes. Cada targeta tenia una paraula en aranès. A més a més, el mateix dia de la presentació del diccionari també es va decorar la porta d’accés a la sala d’actes de l’EOI amb aquestes targetes.
Imatges d’algunes targetes que es van penjar a la porta de la biblioteca i a la sala d’actes de l’EOI on va tenir lloc l’acte de presentació del diccionari.
  • Difusió de la nova secció entre els alumnes mitjançant les xarxes socials de l’EOI (web, facebook, instagram, twitter…)
  • La secció d’occità-aranès es va ampliant amb l’arribada de noves publicacions. Els darrers títols que afegirem a la secció són Matilda i Alícia al país de les meravelles. Aquests títols els catalogarem i en farem difusió durant el curs escolar 2020-2021. L’objectiu és anar ampliant i millorant la secció amb nous títols.
Imatges de les darreres publicacions incorporades a la secció d’occità-aranès de la biblioteca.

➡️BIBLIOGRAFIA

PREMSA

XARXES SOCIALS

WEB

 https://web.eoilleida.cat/presentacio-del-diccionari-aranes/ https://web.eoilleida.cat/biblioteca/

VIMEO:               

https://vimeo.com/eoilleida

FACEBOOK

https://www.facebook.com/page/140593355984007/search/?q=ARANES

TWITTER

https://twitter.com/EOILleida

INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/eoilleida/

https://www.instagram.com/eoilleida/

Comparteix