Exposició. Els verbs amb partícules. Comparativa entre anglès, alemany i català

Pels curiosos i amants de les llengües, us proposem que feu una mirada a l’exposició “Els verbs amb partícules. Comparativa entre anglès, alemany i català” a càrrec de Joel Gabàs Masip.

El Joel va guanyar el Premi Sebastià Serrano en la modalitat de recerca el curs 2016-17 i després d’un temps fent comparatives, llegint molt i traient les seves conclusions, ens presenta el seu treball en format digital i en un dossier que trobareu a la biblioteca de l’escola. Aquests dies també podreu veure les idees més importants d’aquesta recerca en l’exposició que trobareu al vestíbul de l’escola.

La formació de verbs, i noves paraules en general, a partir de la introducció de partícules semàntiques és una estratègia habitual en diferents llengües. En l’exposició Els verbs amb partícules es mostren, a través de diferents exemples, paral·lelismes en aquest sentit entre anglès, alemany i català. En anglès, les partícules semàntiques acostumen a aparèixer separades just a darrera del que es coneix com phrasal verbs mentre que en català acostumen a aparèixer com a prefixes adjunts al verb. Un cas intermedi és el dels trennbare Verben alemanys, on la partícula pot aparèixer segons el cas, o bé separada darrera del verb, o bé en forma de prefix adjunt. Els exemples han estat seleccionats d’acord amb les similituds semàntiques i estructurals que presenten els verbs base.

Joel Gabàs

Esperem que sigui del vostre interès.

 

Comparteix